Tatilde Okula Hazırlık

06.02.2013
169
Tatilde Okula Hazırlık

Yarı yıl tatilinin ilk haftasında çocukların psikolojik olarak dinlenme ve arkadaşları ile vakit geçirmeleri önemlidir. Tatilin ikinci haftası  ise okula dönüşe hazırlıkla geçirilmesi gerekir. 

Dr. Zafer Atasoy

Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Uzmanı

Tatilde okula hazırlık süreci ikinci haftasında okul ödevlerinin yapılması, zayıf olan derslerin tekrarı ve yeni konuların gözden geçirilmesi önemlidir. Ancak ödev ve dersler yapılırken bile çocuğun tatilde olduğunun unutulmaması gerekir.

Karneleri nasıl olursa olsun çocukların bir süre dinlenmeleri gerekli, tatilin ikinci haftasında ise okula hazırlık yapılmalıdır. Tatil süresince sabah ya da akşam yatmadan önce okunan bir hikaye kitabı, çocuk kitabı veya roman çocukların dinlenmesine katkı sağlar. İçinde bulunduğumuz ikinci haftada ise okul ödevlerinin yapılması, zayıf olan derslerin tekrarı, yeni konuların gözden geçirilmesi ikinci döneme hazırlık olacağı gibi derslerin daha kolay öğrenilmesi ve başarının artmasında yardımcı olacaktır. Ancak ödevler ve dersler yapılırken  tatilde olduğumuz unutulmamalıdır. Gereğinden fazla yüklenmeler, beklentiler çocuklarda bıkkınlık ve çaresizlik duygularını arttırmakta, derslere karşı olumsuz tutum öğrenmeye karşı direnç ve inatlaşmaya sebep olmaktadır.

Karnesinde zayıfı olan çocuğa kötü davranmak, fiziksel şiddet uygulamak, sevdiği şeylerden mahrum bırakmak, odaya kapatmak, hakaret etmek ve aşağılamak gibi  tutumların çocuğun ruh sağlığına olumsuz etkileri vardır. Özellikle çocukları diğer arkadaşları ile kıyaslamanın özgüven eksikliğine neden olduğu görülmektedir. En doğru yöntem çocuğun yine kendisi ile kıyaslanmasıdır. Örneğin geçen sene bu dersin daha iyiydi, bu sene ne oldu gibi bir yaklaşım ile soruna odaklanmak, zayıf dersler üzerinde konuşarak nedene ulaşmamaya çalışmak olumlu sonuçlar verecektir. Bu aşamada dersi anlama güçlüğü mü var, çalışma yöntemi mi yanlış, yeterince çalışmadı mı, görme-duymada sorunu mu var gibi sorunlar irdelenmelidir.

Çocuklarınızla Konuşun

Kaç yaşında olurlarsa olsunlar çocuklar ile konuşulabilir. Aslında çocuklar sorunlarını hatta çözüm yollarını bilirler. Sorunun nedenleri çocukla birlikte bulunduğunda, çözümünü de seve seve kabul ederek yapacağı için ikinci dönemde daha az sorun yaşanacaktır.

Tatil süresince zayıf derslerin çalışılması ve çocuğun iyi öğrenemediği konuların ele alınması gerekir. Hatta gerekiyorsa daha büyük kardeşten ya da öğretmenden yardım alınmalıdır. Çocuğa sadece “çalış” demek yeterli olmamaktadır. Çocuğa nasıl çalışacağının da gösterilmesi ve özellikle ilkokul çocuklarına bu konuda yardımcı olunması gerekir.

Maddi Ödüllendirme Olumsuz Etkiliyor

Öğrenmede ödüllendirme sisteminin önemlidir, Manevi ödül, takdir, beğenme gibi davranışlar başarıyı olumlu yönde etkilerken maddi ödül ve vaatlerin öğrenmeyi tam tersine olumsuz yönde etkilediği görülmüştür. Maddi ödüllendirme bir süre sonra ebeveyn-çocuk arasında inatlaşma ve çekişmeye neden olmaktadır. Çocuklarda görev bilinci, sorumluluk gibi nitelikli duyguların gelişebilmesi için maddi ödül, manevi ödülün peşinden gelmelidir.

Sıkı Disiplin Başarı Getirmez

Mutlu, huzurlu, kendini seven, hatalarını kabul eden, hatalarını düzeltmek için çaba gösteren, sorumluluklar alabilen, destek ve yardım isteyebilen  çocuklar daha başarılıdır. Sıkı disiplin, bir yetişkinin çocuğa karşı uyguladığı zor kullanım metodudur. Sıkı disiplin ile yetiştirilen çocuklar gerçek başarıya ulaşamazlar. Beden ve ruh sağlığı birlikte iyi olursa başarıdan söz edebiliriz. Çocuğun yeteneklerini, ihtiyaçlarını, kapasitesini, gelişim seviyesini dikkate almayan sıkı disiplin başarıya değil başarısızlığa yol açar.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.