Vişne Suyu Antioksidan

Vişne Suyu Antioksidan

Vişnenin meyve suyu halinin antioksidan açıdan daha yararlı olduğu İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Gıda Mühendisliği Bölümünde yürütülen araştırma ve yapılan analizler ortaya koydu. Vişne, meyve suyu yapıldığında içerdiği C vitamininin yüzde 60’ını koruyor.

Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu

Gıda Mühendisi

Vişnenin, nektara işlenmesi sırasında antioksidan özelliklere sahip antosiyanin bileşenlerinin önemli ölçüde korunduğu, vişne suyunun bu özelliğiyle diğer meyve sularından ayrıldığı saptandı.

Antosiyanin, kırmızı ve mor renkli meyve ve sebzelerde bulunan renk verici bir madde. Vişne, meyve suyuna dönüştüğünde antosiyaninin miktarının yüzde 87’sini koruyor. Araştırmada, vişnenin yüksek biyoyararlılık gösteren kısa zincirli prosiyanidinler açısından zengin olduğu da doğrulandı.

3 Kat Artıyor

Vişne, zengin antosiyanin ve diğer polifenolik madde içerikleri ile antioksidan niteliği yüksek olan kırmızı bir meyvedir.  Türkiye vişne üretimi ve ihracatı ile dünya sıralamasında ilk üç ülkeden biridir. Ülkemizde yetiştirilen vişne meyvesinin yüzde 85 gibi büyük bir oranı başta meyve suyu olmak üzere çeşitli ürünlere (konserve vişne, marmelat, dondurulmuş vişne) proses edilerek tüketiliyor. Vişnedeki antioksidan özellik taşıyan antosiyaninler ve ilgili polifenolik bileşenlerin miktarlarının vücut tarafından ne ölçüde etkilendiği bilinmiyordu. Vişne meyvesinin nektarına işlenmesi sırasında C vitamininde bugüne kadar ortaya konmuş olan kayıplar, aslında bilinenden çok daha az , molekülün şekil değiştirdiği ve nektarda yüzde 60 oranında korunduğu yeni gelişmiş analiz metotları ile tespitlendi.

Bütün bu sonuçlar vişne nektarını, yüksek antosiyanin içeriğine sahip olması ve buna ek olarak, bu antioksidan bileşiklerin vücutta etkin bir şekilde kullanılabilmesi özellikleri ile sağlığa yararlı bir fonksiyonel içecek olduğuna işaret ediyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.