Çay ve Baharatla Zindelik

Çay ve Baharatla Zindelik
66 / 100

Çeşitli bilimsel çalışmalar ile yeşil çay ve baharatların antioksidan etkiye sahip olduğu kanıtlandı. Kanserden yaşlanmaya kadar çok farklı hastalığın önlenmesi, bağışıklık sistemini desteklemek, zinde kalmak için Yeşil Çay ile birlikte baharatlı bitki çayları ve acai üzümünden destek alınabilir.

Prof. Dr. Erdem Yeşilada

Farmakognozi ve Fitoterapi Uzm.

Yeşil çay ve baharat ile ilgili yürütülen bilimsel çalışmalar sonucunda bazı hastalıkların engellenmesinde yardımcı olduğu bilinmektedir. Böbrek hastaları ve bazı psikolojik vakalarda çay dikkatli tüketilmelidir.

Yeşil çay aynı zamanda kuvvetli antioksidan etkiye sahiptir. Bu etkiye bağlı olarak kalp-damar hastalıkları ve kanserden koruyucu bir rol oynadığı bilinmektedir.

Karanfil: İçerisinde bulunan uçucu özellikteki öjenol, ağız-boğaz mukozası yangılarında yangı giderici; bakteri, mikro mantar veya virüslerin yol açtığı ağız ve boğaz enfeksiyonlarında antiseptik, ağrı hissini hafifletici etki göstermektedir. Bu nedenle, tarçın kabuğu ile birlikte mikroorganizmalar üzerinde etkisi nedeniyle soğuk algınlığında çay olarak içilmesi ya da yoğun derişimli çayının (% 5-10) gargara olarak uygulanması yararlıdır. Yapılan bilimsel çalışmalarda uçucu yağının antibiyotiklerin etkinliğini artırdığı gösterilmiştir.

Soğuk algınlığının önlenmesi ve tedavisine destek olarak zencefil rizomlarının yararları, beklenen etkinin desteklenmesi bakımından önemlidir. Bilimsel çalışmalar zencefil içerisindeki bazı bileşenlerin (gingerol, şogaol) kuvvetli yangı giderici etkisi bulunduğunu ortaya koymaktadır.

Kakule, bakteri ve virüsler üzerinde etkilidir. Soğuk algınlığı, bronşit, öksürük, yüksek ateş şikayetlerinin hafifletilmesinde yararlıdır. Bağışıklık sistemini destekler. Sık sık enfeksiyonlu hastalıklara yakalanan kişilerde direnç oluşmasına yardımcı olur. Ağız ve boğaz yangılarında etkilidir.

Karabiber, toz edilmiş karabiber meyveleri ile hazırlanan çayın gargara şeklinde boğaz enfeksiyonlarında yararlı olduğu bilinmektedir. Bilhassa boğazda soğuk algınlığı belirtilerinin ilk hissedildiği süreçte uygulanması durumunda daha etkili olabilmektedir. Ayrıca yürütülen çalışmalarda bağışıklık sistemini düzenleyici, yangıyı ve spazmları giderici, kanserleşmeyi önleyici etkileri bildirilmektedir. Karabiber meyvesinin bileşenlerinden biri olan piperinin biyolojik etkileri son yıllarda dikkat çekmektedir.

Acai: Sağlığa faydalı birçok bileşen içeren acai meyvesinde bulunan antioksidanlar bağırsakların daha iyi çalışmasını sağlar, sindirimi ve hazmı kolaylaştırır, bağışıklık sistemini güçlendirir. Sahip olduğu esansiyel yağ asitleri, yüksek miktarda amino asit ve yoğun antioksidan içeriğiyle; metabolizmanın düzenlenmesinde, fiziksel aktivite esnasında kasların çalışmasında ve gelişmesinde yararlıdır. Acai üzümü ayrıca yüksek miktarda lif içerir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.