google.com, pub-2571312230047356, DIRECT, f08c47fec0942fa0 gtag("event", "ad_impression", {query_id: "CMz26sa46Y8DFdRrkQUd_t8rsQ", send_to: "G-97YMFGXZ6F"})

Çiğ Sebze Diyeti

Çiğ Sebze Diyeti

Çiğ gıda ile diyet yapmak kilo vermek açısından olumlu olsa da uzun süre yapıldığında zor ve sakıncalı olabilir. 

Damla Yavuz

Diyetisyen

Çiğ sebze diyeti genelde vejetaryen diyeti olmakla birlikte pastörize edilmemiş süt ürünleri, çiğ yumurta ve suşi gibi besinlere de bulunabilir.

Temel amaç 118 fahrenheit de pişirilmiş veya 116 üzerinde ısıtılmış gıdaların kısıtlamaktır. Çiğ sebzeyle beslenen kişiler ocak ya da fırın kullanmazlar. Yiyecek dehidratörleri kullanırlar. Dehidratörler meyvelerin ve diğer çiğ sebzelerin kurumasını sağlarlar.

Çiğ sebze diyetinde neler yiyebilirsiniz?

Meyve ve sebze                      fasulye

Fındık, tahıl ve tohum          lahana

Otlar ve baharatlar                kurutulmuş meyveler

Deniz yosunu                          Hindistan cevizi sütü

*Çiğ sebze diyetinde bazen et olarak tavuk veya balık verilir. Çiğ yiyeceklerin suyu veya kurutulmuş olarak tüketilebilir. Çiğ sebze diyetinin %75 i çiğ gıda olmasına rağmen bazen haşlanmış makarna veya patatese de izin verilebilir.

İşte örnek bir diyet:

Kahvaltı:Tipik bir kahvaltısı meyve salatası üzerine fındık parçaları olabilir. Eğer hayvansal ürün verilecekse organik koyun sütü tercih edilebilir.

Öğle: Mercimek filizi, zeytin yağı ve balsamik sirek ile birlikte yapılan karışık salata içerisine çeşitli bitkisel bazlı yiyecekler eklenebilir.

Akşam: Sebze çorbası, ayçiçeği tohumu peyniri, avokado, diğer sebzeler ve tatlı niyetine meyve püresi

İçecek:  Su, Hindistan cevizi sütü, tüm doğal meyve suları.

Çiğ sebze diyeti artıları :

Çiğ sebze diyetinin artılarından biri tüm gıdaları taze tüketmektir.

Lif: Çiğ sebzeler bol lif içerir, tok tutar ve sindirim için harikadır.

Antioksidanlar: Çiğ sebze diyeti sebze ve meyve ağırlıklı olduğu için antioksidan yönünden zengindir ve  antioksidanlar hücrelerin hasarlardan korunmasında etkilidir.

Kilo kaybı: Bu diyet hayvansal yağ ve karbonhidratlardan fakir olduğu için tipik beslenmeden farklıdır ve kilo verilmesine yardımcı olur.

Kalp sağlığı: Çiğ sebze diyeti magnezyum ve antioksidan yönünden zengin, doymuş yağ ve sodyum oranı düşük olduğu için kalp sağlığını koruyucu etkileri vardır.

 Çiğ sebze diyetinin eksileri :

Zaman tüketimi : Çiğ sebzeleri iştah açıcı hale getirmek için bir çok alışveriş ve ön hazırlık yapılması gerekir.

Beslenme eksiklikleri: Diyette b vitaminleri, kalsiyum, d vitamini, demir, çinko çok düşük olduğu için bu yönde bir takviye yapmak gerekebilir.Ayrıca ihtiyacın altında kalori alımında görülebilecek eksikliklerden sayılabilir.

Pişmemiş et ve süt: Pişmemiş et ve süt tüketmek  hastalıklara davetiye çıkarır , bir çok bakterinin vücudumuza girmesine neden olabilir. Ayrıca hayvansal ürünlerin tüketilmemesi  çok düşük protein ve demir alımına neden olur.

Çiğ gıdalarla beslenenler balık yemezler bu yüzden vücut için gerekli omega 3 yağını alamazlar

Özellikle çiğ yumurta, çiğ balık, çiğ süt ürünlerini ve çiğ et tüketen kişilerin gıda zehirlenme olasıklarının çok arttığı ve şiddetli gastroenterit vakaları görüldüğü bilidirilmektedir.

Bu akımda savunulanın aksine bazı yiyeceklerin biyoyararlılıkları özellikle piştiklerinde ortaya çıkar ve insan vücuduna o zaman faydalı olabilir.Yumurta ve domates gibi

Özellikle 45 yaş altı kadınlarda yapılan çalışmalarda çiğ gıda (raw food) akımını izleyen kadınlarda yüksek oranlarda adet kaybı ve çok düşük kilolu olma (sağlıksız zayıflık) durumları gözlenmiş. Uzmanların önerisi ise bu tür beslenme şeklinin uzun süreli olamaması yönünde olmuştur.

Yeterli miktarda protein, karbonhidrat ve yağın alınmadığı tek gıda diyetleri ve detoksla; yağ değil, su ve kas kaybı olur. Bu diyetler; ameliyata kadar gidebilecek tehlikeli sonuçlara da neden olabilirler

İstisnalar: Bu diyet çocuklar, hamile bayanlar ve emziren anneler için uygun olmayabilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.