Diş Çürüten Sebepler…

Diş Çürüten Sebepler…

Düzenli diş fırçalama ve ağız bakımı yapmayan, beslenmesinde karbonhidrat ve şekere ağırlık veren, gece dişlerini fırçalamadan yatan, bebeklik çağında biberonla şeker, bal katılmış gıda ile beslenen, çok fazla asitli gıdalar tüketenler diş çürükleri açısından risk altında.

Diş Hekimi Arzu Tekkeli

Günümüzde giderek yaygınlaşan sağlıksız beslenme alışkanlıkları diş çürüklerini de yaygınlaştırıyor. Özellikle de şeker, karbonhidrat ve asitli gıdaların ağırlıklı olarak tüketilmesi, temizliğine önem verilmemesi dişlerin hızla çürümesinin nedeni.

Ağızda var olan bazı bakteriler yiyeceklerden alınan şeker ve karbonhidratı aside dönüştürür. Bu asitlerin diş yüzeyindeki mineralleri yok ederek önceleri ufak sonrasında hızla büyüyen delikler oluşturur. Beslenmede şekerli, asitli ve yoğun karbonhidrat içeren gıdalardan uzak durmak, dişleri günde en az iki kez, tercihen her ana öğünden sonra fırçalamak, diş ipi ve ağız gargarası gibi fırçalamaya yardımcı destek ürünler kullanmak, altı ayda bir diş hekimi kontrolünü aksatmamak çürükleri önlemeye yardımcı olur.

Paketli gıdalar diş çürüklerine neden olur

Sosyo-kültürel açıdan zayıf kalmış, maddi imkanları kısıtlı toplum ve bireylerde diş çürüğü daha sık görülür. Başlıca sebepleri arasında endüstriyel işlenmiş ve paketli gıdaların gereğinden fazla tüketilmesi, ağız-diş sağlığı eğitiminin aile- okuldan yeterince alınmamış olması gelir.

Bir başka önemli etken de eskiden insanlar şeker kullanmaz ve yiyecekleri fazla pişirmeden, daha katı şekilde tüketirdi. Sert gıdalar dişleri doğal yollarla temizlemektedir. Şimdi ise her an bulunabilen paket ve işlenmiş gıdalar, asidi yüksek içecek, pişirilmiş ve yumuşacık yapılmış karbonhidratlar nedeniyle diş çürükleri daha yaygın görülüyor.

Yemek, şekerli veya yapışkan bir gıda ile bitirilmemeli

Diş sağlığı açısından zararlı olarak nitelendirilen gıda maddeleri şeker ve asitli gıdalar ile dişler üzerine yapışıp kalan, kolay temizlenemeyen maddelerdir. Şekerli, yapışkan ya da asitli gıdalar tüketilecekse üç ana öğün içinde tüketilmeli, öğünler sonrasında diş fırçalanmalıdır. O an diş fırçalamak mümkün değilse, ağız su ile çalkalanmalı ya da bir bardak su içilmelidir. Ara öğünlerde elma, havuç gibi sert gıdalar tercih edilmelidir. Çünkü bu gıdalar dişleri temizleyip diş etlerine masaj yapar. Son olarak, yemeği şekerli ya da yapışkan bir gıda ile bitirmek yerine, ağza en son atılacak bir parça peynir, şekerin çürük etkisini gidermek açısından çok önemlidir.

Çürükler acısız ve hızlı bir şekilde tedavi edilebilir

Çürük tedavisinde öncelikle yapılacak işin ilerleyen çürüğü durdurmak ve pulpanın, yani dişin canlılığını koruyabilmektir. Mine yüzeyinin bozulma sürecinin en erken aşaması beyaz nokta lezyonudur. Bu lezyonların geleneksel tedavileri topikal fluorid uygulaması ve oral hijyeni geliştirmek ile olur. Diş yüzeyinde yani minede bir kavite meydan gelmişse, amaç çürüğü pulpaya ilerlemeden durdurmak ve basit tek seanslık bir işlemle dolgu yapmaktır. Eğer çürük dişin pulpasına kadar ilerlemişse, yapılacak iş pulpa dokusunun çıkarılması (dişin sinirlerinin alınması olarak bilinir), kanalların doldurulması ve dişin üst dolgusunun yapılmasıdır.

Diş vücudun herhangi bir organı olduğu için mümkün olduğunca uzun süre ağzın içinde tutulmalıdır. Diş çürükleri de günümüz teknolojisi ve yeni nesil diş hekimliği aletleri ile acısız-hızlı şekilde tedavi edilebilir.

YAZAR BİLGİSİ
Hergün güncellenen haberleri ve birbirinden özel yazarları ile takipçilerine çok özel bir dünyanın kapılarını aralayan SAGLİKVEYASAMDERGİSİ.com.tr, internette dergi standartlarında takipçilerine sağlıklı yaşamın renklerini sunuyor. Sağlıklı Yaşamın Pusulası’ olan www.saglikveyasamdergisi.com.tr sitesi Sağlık & Yaşam Dergisi’nin yazılı basındaki başarısının sanal ortamdaki en büyük destekçisidir.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.