Diş Kaybı Sebepleri

Diş Kaybı Sebepleri

Diş kaybı sonrasında yemek yerken zorlanma veya gülümserken elle ağzı kapatmak rahatsız edici bir durumdur. Bu nedenle ağız bakımı ve düzenli kontrol ihmal edilmemelidir. Diş kaybı sebeplerini bilmek ve buna uygun alışkanlıklar geliştirmek ya da tedaviye başlamak sağlık açısından çok önemlidir.

Diş Hekimi Pertev Kökdemir

Diş kaybı sebeplerini önlemek için uzmanlar ‘Her zaman günde iki kez diş fırçalama ve diş ipi kullanma’ tavsiyesinde bulunur. Nedeni dişleri sağlıklı tutmaya yardımcı olmaktır. Ağız bakım rutini aksatıldığında diş sağlığı da etkilenir.

Diş yüzeylerinde önce bakteri plağı, bunun sonucunda ‘gingivitis’ denen diş eti iltihabı oluşur. Eğer bu durum önemsenmezse diş eti iltihabı altındaki kemiğe geçer ve periodontitis oluşur. Dişleri tutan kemiğin iltihabı olan periodontitis zaman içinde geri dönüşümsüz kemiğin erimesine sebep olur ve diş sallanmaya başlar.

Travma

İnsanlar bazen kaza veya temas içeren sporları yaparken dişler zarar görebilir veya kırılabilir. Ancak yaralanma her zaman hemen belli olmaz. Bazen travma kökte görülmeyen yerde etkisini gösterebilir ve daha sonra bölgede enfeksiyon gelişir. Bu diş kökü çevresinde kist oluşumuna neden olabilir. Ağız travması, yaralanma görülmediği tabloda bile diş hekimine görünmek önemlidir. Travma alınan bölgeden 6 ay sonra çekilecek röntgenle de kontrol edilmelidir.

Kötü beslenme

Temel besinlerden yoksun diyet tüm bağışıklık sistemini etkiler. Zayıf bağışıklık sistemine sahip kişiler periodontal hastalık riski altındadır ve diş kaybı riskini artırır. Bol meyve, sebze ve kalsiyum açısından zengin besinler içeren dengeli beslenmeye özen gösterilmelidir.

Düzensiz ziyaretler

Altı ayda bir diş hekimi ziyareti sadece temizlik için değil dişlerin incelemesi, farkında olunması gereken sorunların fark edilmesine olanak tanır. Örneğin, küçük bir çürük varsa, diş hekimi erken teşhisle tedavi edilebilir. Veya diş eti hastalığının ilk aşaması olan gingivitis belirtileri fark edilir, erken aşamada tedavi edildiğinde de periodontal hastalıktan korunmak mümkün olur.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.