HPV Aşısı ve Rahim Ağzı Kanseri
Rahim ağzı kanserinin aşısı HPV gerçekten de önleyici mi? Bu aşı ile temel hedef 11-12 yaş kız çocuklarına, tercihan seksüel aktiviteye başlamadan aşılamaktır.
Doç. Dr. M. Faruk Köse
Jinekolog-Onkolog
Rahim ağzı kanseri ve rahim ağzında kanser öncesi değişiklikler ile hem erkek hem kadındaki siğillerden HPV (Human Papillom Virusu) denen bir mikrop sorumludur. Tüm Dünya’da HPV tip 16 ve 18 rahim ağzı kanserlerinin %70’inden Türkiye’de ise yüzde 80’ine yakınından sorumludur. Dolayısıyla HPV aşıları rahim ağzı kanserine neden olan HPV tiplerinin yüzde 80’ine karşı yüzde 100 korur.
HPV aşıları temel olarak HPV 16 ve 18’e karşı üretilmiş olup; tüm Dünya’da ikili (sadece rahim ağzı kanseri ve rahim ağzında kanser öncesi değişikliklere karşı koruma içerir) ve dörtlü (ikili aşıdaki korumalara ek olarak siğillere karşı da koruma içerir) iki aşı olduğunu ve her iki aşının da 9-26 yaş kızlarda kullanım izinleri vardır. Ancak çocukluk çağı aşılarından farklı olarak 45 yaşa kadar her kadında aynı koruyucu etkiyi yaptığından; seksüel aktivite başlamış dahi olsa, anormal rahim ağzı değişiklikleri yaşanmış dahi olsa bile; 45 yaşa kadar her kadına yapılabilir.
HPV aşıları, erkek çocuklar için Avustralya, İngiltere ve ABD’de uygulanmaktadır. Avustralyada devlet aracılığıyla ödeme kapsamı içine alınmıştır. ABD’de de erkek çocukların aşılanması 2012 aşı takvimine alınmıştır.
HPV Aşısının Yan Etkileri Öldürücü Değil
HPV aşısının içerisindeki etkin maddeler (Virusa benzeyen partiküller) birebir mikroba benzediğinden içerdiği tiplere karşı tam koruma sağlar. İçerisinde zayıflatılmış veya öldürülmüş mikrop içermediğinden (DNA bulundurmadığından) iltihap veya kanser yapma gibi yan etkisi yoktur.
Bu aşının yan etkileri: Aşı yerinde hafif kızarıklık, ağrı, çok az ateş ve bulantı ile baş dönmesi yapabilir. Aşılanmış grupta 30 ölüm söz konusudur ancak hiçbirisi aşıyla ilişkili değildir. Cinayet, kaza, sara nöbeti ve benzeri diğer nedenlerle olmaktadır.