Kalp için Kurban Eti Yeme Saatine DİKKAT

Kalp için Kurban Eti Yeme Saatine DİKKAT
65 / 100

Kardiyoloji uzmanları, “Kurban etini ilave yağ ile pişirmeyin, kalp-damar hastalığı olanlar etin yanında karbonhidrat tüketmesin ve akşam yenen et, yüksek tansiyon, kalp krizi nedeni olabilir ” uyarısında bulundu.

Prof. Dr. Özlem Esen

Kardiyoloji Uzmanı

Kurban Bayramı kalp damar hastası, yüksek tansiyon ilacı kullanan kişiler için yoğun et tüketiminde sıkıntılı bir tablo nedeni olabilir. Bir de karbonhidratla tüketilirse sıkıntı ciddileşir.

Bayram sürecinde sınırlı miktarda karbonhidratsız tüketimi ve etin nasıl pişirildiği çok önemlidir. Ayrıca akşam geç vakitte yenen et, yüksek tansiyon, kalp krizi problemleri yaşatabilir. Her yıl olduğu gibi bu yıl da Kurban Bayramı’nda et, sabah-akşam sofralardaki yerini alacak. Ancak kalp ve damar hastalığı bulunan kişilerde yoğun et tüketimi büyük sıkıntılara yol açabilir. Kurban etinin aslında yenilebilecek en sağlıklı ettir. Etin tüketim miktarı ve nasıl pişirildiği en önemli noktadır. Kalp damar hastalığı olanlara et tüketimi yasak değil. Günde 90 ile 100 gram arasında yani 4 büyük köfte büyüklüğünde et tüketimini tavsiye edilir.

Akşam yenen et kalp krizi nedeni

Et kesildikten sonra en az 24 saat bekletilmesi gerekir. Bu safhada et yumuşayarak kendine gelir. O yüzden bekletilerek tüketilmelidir. Dolayısıyla sıcak günlerde de bu bekleme süresi bir gün alacağı için öğlen vakti bunu tüketmek daha sağlıklı olacaktır. Akşam geç vakitte yenen eti vücudun sindirmesi daha zor. Bağırsaktan geçiş süresi uzadığı için de yüksek tansiyon, kalp krizi, tehdidi problemler yaşayabilir. Öğlen de az miktarda tüketilmesi çok önemli. Sakatatın sıcak yaz günlerinde tavsiye edilmez. Bunlar sindirimi güç gıda cinsleridir.

Kendi yağı ile yavaşça pişirilen kavurma en sağlıklısı

Etle tüketilen tatlı, pilav, eşlik eden karbonhidratlar yemeğin kalorisini ve tuz şeker miktarını da artırınca yüksek tansiyon problemi olarak çıkabilir. Burada en önemli nokta; etin nasıl pişirildiğidir. Kesinlikle dışarıdan ek yağ kaynağı eklenmemelidir. Yani tereyağı, iç yağ, kuyruk yağı bunlar daha lezzetli yapmak adına ete karıştırılan yağlar. Uzun ve yavaş pişme sonrası kavurmanın kendi yağıyla kavrulması sağlıklı tüketim şeklidir.

Eti sebze ile birleştirilerek tüketilmeli

Etin yanında emilimin daha rahat olması sebzeyle birleştirilmesi tavsiye edilir. Dolayısıyla lifli gıda ekmek, salata, zeytinyağlı yemekler bunun başında gelir. Et, salata ve zeytinyağlı salata ile birleştirildiğinde en sağlıklı tüketim şekli olur.

Duygusal anlar tansiyon yükseltir

Bayram günlerinde duygusal anlarda tansiyon yükselebilir. Kişiler ilaçlarını almayı unutabilir. Acile gelenler yüksek tansiyon problemi yaşayan yaşlılar olur. Bu yüzden ilaçlar alınmalı, tuzlu gıdalar tüketilmemelidir. Ayrıca kurban kesenler stresten dolayı kalp krizi geçirebilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.