Kulak Çınlaması Bulgudur

Kulak çınlaması hastalık bulgusu olabilir. Tıp dünyasında Tinnitus olarak tanımlanır sık yaşanıyorsa iç kulak ve beyin hastalıklarının ilk bulgusu olabilir. AMAN DİKKAT!!!
Dr. Orhan Altuntaş
Kulak- Burun- Boğaz- Baş- Boyun Cerrahisi Uzmanı
Kulak çınlıyorsa biri sizi anmıyor! Zaman kaybetmektense iyi bir Kulak-Burun-Boğaz uzmanı araştırın. Tabii bu sırada kan basıncınızı kontrol ettirin, tuz alımını kısıtlayın, kahve, kola, sigaradan uzak durun, çok yorulmayın, stres ve sinirliliği en aza indirin!
Dışardan ses gelmediği halde kulağımızın içinde ses duyduğumuzda bizler ‘kulağımız çınlıyor’ deriz tıp dünyası ise bu olayı ‘Tinnitus’ tanılar ve çok yaygındır. Devamlı olabileceği gibi zaman zaman da ortaya çıkabilir. Çok kalın veya ince, tek veya her iki kulakta duyulabileceği gibi sürekli olduğunda kişiyi rahatsız eder hatta günlük hayatını da ciddi etkileyebilir. Aynı zamanda kulak çınlaması bazı önemli iç kulak ve beyin hastalıklarının ilk bulgusu olabilir.
BAŞKA İNSANLAR BU SESLERİ DUYABİLİR Mİ?
Objektif tinnitus denilen çoğunlukla ya bir damar anormalliğinden dolayı veya kasların kasılması sonucu oluşan sesler dinleyen kişiler ve doktor tarafından da duyulabilir. Subjektif tinnituslar ise başkalarınca duyulamaz.
ÖNEMLİ HASTALIKLARIN HABERCİSİ OLABİLİR
Sesin sadece hasta tarafından duyulduğu subjektif tinnitusun birçok olası nedeni vardır. Enfeksiyon, kulak zarında delinme, orta kulakta sıvı birikmesi, orta kulakta ki kemiklerin eklem yerlerinin sertleşmesi gibi daha önemli nedenlerin yanı sıra kulak kiri, gürültülü ortam, sesli müzik dinlemek de tinnitusa sebep olabilir. Endüstriel gürültü, yangın alarmları, yüksek sesle veya stereo kulaklıklarla müzik dinlemek riski daha da fazlalaştırmaktadır. Tinnitus iç kulak ve beyin arasındaki sinirden kaynaklanan akustik nörinom denilen tümörden dolayı olabileceği gibi yaşlılık, yüksek veya düşük tansiyon, tümör, şeker hastalığı, tiroid problernleri, baş ve boyun bölgesine gelen darbeler, alerji, bazı romatizma ilaçları, bazı antibiotikler, sakinleştirici ilaçlar ve aspirin de neden olabilir. Çoğunlukla işitme sinirlerinin mikroskopla görülebilecek kadar küçük olan uçlarında meydana gelen hasarlardan ötürü gelişir.
TEDAVİ EDİLEBİLİR
Gerçek neden bulunursa tedavi sonucunda çınlamalar da ortadan kalkabilir ama her zaman bulunamayabilir. Neden ortaya konulmamış olmasına rağmen bazı ilaçlar iyileşmeye yardımcı olabilmektedir ve bu amaçla kullanılan birçok ilaç vardır.
ÖNLEM ALINIRSAK KORUNABİLİRİZ
Her şeyden önce işitme sisteminin vücudun en hassas ve kırılgan sistemi olduğu hatırlanmalıdır. Aşağıda yapmanız ve yapmamanız önerilen şeyler rahatsızlığın azalmasına yardımcı olacaktır. Yüksek sesli müziğe maruz kalmaktan korunun!
1. Kan basıncını kontrol ettiriniz!
2. Tuz alımını kısıtlayın (fazla tuz dolaşım sisteminizi bozacağı için tuzu kısıtlayın!
3. Sinir sistemine uyarıcı etkisi olan kahve, kola ve sigaradan uzak durun!
4. Günlük egzersizler yaparak kan akımınızı düzenleyin!
5. Yeterince dinlenin ve çok yorulmaktan sakının!
6. Kulak çınlaması sağırlığa neden olmaz. Bu sesleri rahatsız edici ama önemsiz bir gerçek olarak kabul edin!
7. Stres ve sinirliliği en aza indirin!
Özellikle çevre sessiz olduğu zaman, gece yatarken, daha rahatsız edicidir. Bazı doktorlar alçak sesle FM kanallarını dinlemeyi önermektedir. Tinnitus maskeleyici chazlar sürekli ama rahatsız etmeyecek bir ses üreterek kişinin kulak çınlamasını unutmasını sağlar. İşitme bozukluğu olanlarda kullanılan cihazlar çevre sesleri artırdığı için çınlamanın duyulmasını azaltmaktadır.
SONUÇ
Kulak çınlamanız için herhangi bir tedaviye başlamadan önce mutlaka bir Kulak Burun Boğaz uzmanı tarafından dikkatli bir muayene yapılmalıdır.