Pırasa

Pırasa

Kış mevsiminin lezzetli sebzelerinden pırasa bu ay ki konumuz. 

—-

Pırasa bitkisi, soğanın çok yakın akrabası olup, zambakgiller familyasındandır.

Besin Değerleri
100 gr. pişirilmemiş pırasanın içerdiği besin değerleri şöyle sıralanabilir:
25 kalori, 1,8 gr. protein, 4,6 gr. karbonhidrat, 0 kolesterol, 1.3 gr. lif, 27 mgr. fosfor, 60 mgr. kalsiyum, 2 mgr. demir, 6,4 mgr. sodyum, 278 mgr. potasyum, 12,5 mgr. magnezyum, 0,07 mgr. B1 vitamini, 0,4 mgr. B3 vitamini ve 15 mgr. C vitamini, K vitamini, silisyum, manganez, kükürt, bakır, iyot.

Faydalarına gelince…
Değerli bir lif kaynağı olması yanısıra, vitaminleri, mineralleri ve çeşitli nitritleri ile çok şifa verici özelliği bulunduğunu vurgulayan uzmanlar, mide-bağırsak rahatsızlıkları, deri hastalıkları, damar sertliği için faydalı olduğunu belirtiyor. Pırasa yemeği, bağırsaklara yumuşaklık verip pekliği gideriyor bu da hemoroid sorunu olanlara rahatlık sağlıyor. Kolesterolü düşüren, kanı sulandıran ve sivilceleri tedavi eden özelliklerinden başka uzmanlar, pırasa çorbasının, böbrekleri çalıştırarak bol idrar söktürdüğünü ve vücutta birikmiş üre asidi ve ürat tuzlarını dışarı attığını ifade ediyorlar. Göğsü yumuşattığı, balgam söktürdüğü ve öksürüğü kestiğini de ekleyebilirim. Bu etkisinden faydalanmak için; pırasanın beyaz ve yeşil kısımları ince ince kıyılarak suda iyice kaynatılıp süzülür ve bu şekilde elde edilen su günde 2-3 bardak içilir. Günlük tüketim miktarı kadar hazırlanması gerekmektedir.

Basit ve ucuz…

Ayrıca kan yapıcı ve kanı temizleyici özellikleri var. Şeker hastaları için özel bir not iliştirmek istiyorum; yeni yapılan bir çalışmada pırasa yapraklarının alkollü özütü deneysel olarak şeker hastası yapılmış farelerde 14 gün süre ile uygulandığında pankreastan insülin salınımını artırarak kan şekerini düşürdüğü, etkisinin şeker ilacından (glibenklamid ) daha kuvvetli olduğu tespit edilmiş.Bu etki şekli bakımından sarımsak ile aynı özellikte. Bu nedenle, şeker hastalarının pırasa yediklerinde kan şekerini kontrol etmeden şeker ilacı kullanmaları ya da insülin enjekte etmeleri kan şekerinin aşırı düşmesine yol açabilirmiş, dikkatli olun lütfen.

PIRASA ÇOBASI
Malzemeler :
3 adet pırasa
1adet havuç
1 çorba kaşığı margarin
1 çorba kaşığı un
4 su bardağı su
Tuz

Hazırlanışı :
Pırasaları temizleyin, olabildiği kadar küçük doğrayın. Tencereye alıp, üzerine su ekleyin, iyice haşlayın. Havucu rendeleyip az miktarda
sıvı yağda soteleyin. Pişirilmiş havuç ve pırasayı tel süzgeçten geçirip, iyice ezin. Pişirme suyunu dökmeyin ve telden geçirdiğiniz sebze pürenizi
tekrar haşlama suyuna alıp, bekletin. Bu arada, ayrı bir tencerede margarini eritin. Unu ilave edin. Hafif sararana dek kavurun. Üzerine sebzeli karışımı yavaşça ilave edin, tuzunu ekleyin. Topaklanmaması için iyice karıştırın. 5 dakika daha pişirip, servis yapın.

SARIMSAKLI PIRASA
Malzemeler :
6–7 adet pırasa
2 diş sarımsak ( rendelenmiş )
1 çorba kaşığı kadar zeytinyağı
İstenildiği kadar tuz ve kırmızıbiber
Hazırlanışı : ( çok kolay ve lezzetli )
Küçük küçük doğradığımız pırasaları zeytinyağında kavuruyoruz ve ateşten indirmeye yakın sarımsağını da ekliyoruz. Piştikten sonra tuzunu ve biberini ekleyip servise hazır hale getiriyoruz. Damak zevkine göre yanında yoğurtla servis edebiliriz. Arzu edenler az miktarda kızdırılmış zeytinyağında biberle üzerini süsleyebilirler. Afiyet olsun. Esen kalın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.