google.com, pub-2571312230047356, DIRECT, f08c47fec0942fa0 gtag("event", "ad_impression", {query_id: "CMz26sa46Y8DFdRrkQUd_t8rsQ", send_to: "G-97YMFGXZ6F"})

Ramazanda Vücut Su İster

Ramazanda Vücut Su İster

Ramazan ayında uzun süren susuzluk, sıcak havanın da etkisiyle vücudu zorlayabilir. Vücut için su önemlidir, eksikliğinde baş ağrısı, böbrek şikayetleri gibi sorunlara neden olabilir.

İpek Ağaca Özger
Diyetisyen 

Ramazan ayında vücut su ister. Özellikle yaz aylarında günlük su ihtiyacı yaklaşık 3 litreyi buluyor. Oruç tutanların günlük su ihtiyaçlarını yaklaşık 7 saat içinde karşılamaları gerekir. Bu ihtiyacın yaklaşık 2 litresinin iftar ve sonrasında, yaklaşık 1 litresinin ise sahurda karşılanmasını öneriliyor. Suyun yanı sıra ayrıca bol sıvı içeren gıdalar da tüketilmeli.

Sahurda 1 bardak su içip yatmak yeterli değil
Sahura kalkılmadığı takdirde kişi 20 saatten fazla aç ve susuz kalır. Sahura muhakkak kalkılması gerekir. Sahura kalkıp bir bardak su içmek kesinlikle yeterli olmayacaktır. Sahurda yaklaşık 1 litre yani 5 bardak su içilmeli. Besin değeri yüksek bir kahvaltı tercih edilmeli. Aşırı tuzlu yiyecekler, salamura, konserve, turşu gibi tuz oranı yüksek yiyeceklerden kaçınılmalı. Zira fazla tuz, vücuttaki suyu tutacağı için susuzluk hissi artacaktır. Bir kase cacık ya da bir bardak ayran içmek, hem sıvı ihtiyacını karşılayacak hem de vücudun ihtiyacı olan kalsiyumun alınmasına destek olacaktır.

Diyetisyen Özger, sahurda bol çiğ sebze tüketmenin susuzluğu gidermeye yardımcı olduğunu ayrıca tok tuttuğunu hatırlatıyor. Sahurda yenecek 3 dilim karpuzun da susuzluğa karşı koruyucu olacağının altını çiziyor.

Sahurda çok yemek de bir bardak su içip yatmak da hata. Doğru besinleri yeterli miktarda tüketmek gerekiyor. Tokluğu sağlamak için ise yumurta ve tam tahıllı ekmek yenmesi gerekir. Sahurda kızartma tüketmek ise gün içinde kişiyi susatacaktır.

Şeker, tuz ve yağdan uzak durun
Şekerli yiyeceklerin en az tuzlu ve yağlı yiyecekler kadar susatacağı unutulmamalı. Bu nedenle, şekerli yiyeceklerin özellikle şerbetli hamur tatlılarının, mutlaka menüden çıkarılması gerekir. Eğer şekerli bir şey yeme ihtiyacı duyuluyorsa güllaç, sütlaç, meyve tatlıları gibi hafif tatlılar tüketilebilir.

Maden sulu ayran harareti kesiyor, mineral ve kalsiyum ihtiyacını karşılıyor
Susayınca kola ya da gazoz gibi şekerli ve asitli içeceklere saldırmak yapılan hataların başında geliyor. Bu tür içecekler susuzluğa çare değildir. İftar ya da sahurda maden sulu ayran tüketilmesini özellikle tavsiye ediyoruz. Harareti kesen bu özel içecek, gün içinde kaybedilen mineral ihtiyacını karşılamak için birebir. Ayrıca maden suyu ile yapılmış ayran, vücudun ihtiyacı olan kalsiyumu karşılamaya da yardımcı oluyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.