Renklerle Sağlıklı Yaşayın

Renklerle sağlıklı yaşamın sırrını öğrenmek ister misiniz? Bazen sağlıklı beslenmek, bazen zayıflama diyetlerimizin bir parçası olarak, bazen de lezzetli yemekler pişirmek için kullanırız rengarenk sebzeleri!
Uzm. Dyt. Ayşegül Uğural
Renklerle sağlıklı yaşamın sırrı öğrenmek için sebzelerin dünyasına kısa bir yolculuk yapmaya hazır mısınız?
Bol miktarda vitamin-mineral içeren, antioksidan özellikleri bulunan ve vücudumuza yararlı pek çok bileşiği barındıran
Yapılan çalışmalar, günde 5 porsiyon sebze-meyve tüketiminin kalp-damar hastalıkları ve kanser gibi pek çok dejeneratif rahatsızlık riskini azalttığını ortaya koymaktadır.
Yeşillerin en canlısı brokoli: Son yıllarda sofralarımızdan eksik etmediğimiz brokoli; beta-karoten, C vitamini, demir, kalsiyum ve folik asit gibi pek çok vitamin ve mineral içerir. “İndol” adı verilen bileşiklerin tümör gelişimini engellediği ve karnabahardan yüzde 60 daha fazla C vitamini içerdiği bilinmektedir. Ancak brokoliyi haşlarken suda eriyen vitaminlerin kaybolmaması için pişirme suyunu dökmemeniz veya kendi suyunda haşlamanız gerektiğini unutmamanızda yarar var! Brokoli salatası veya zeytinyağlı brokoli yemekleriyle yeşilin tadını çıkarın.
Güneşin rengi patates: Yediden yetmişe her yaş grubunun severek tükettiği sebzelerden biridir patates. C ve B vitaminleri ile demir, magnezyum, kalsiyum ve demir gibi mineralleri de içeren patates, günlük diyetinizde mutlaka yer alması gereken bir sebzedir. Bir büyük patates günlük enerji ihtiyacınızın yüzde 4-8’ini karşılamaya yardımcı olur. Kilo yönetiminiz açısından dikkat etmeniz gereken püf noktası; patatesi haşlanmış, püre veya yemek olarak tercih etmeniz; kızarmış patates gibi yağ içeriği yüksek olarak pişirilmiş besinleri tercih etmemenizdir.
Masum beyaz mantar: Yağ, sodyum ve kalori içeriği düşük; potasyum, bakır, selenyum içeriği yüksek ve yüzde 80’i su olan mantar, lif bakımından da oldukça zengin bir kaynak sayılabilir. Potasyum içeriği ile kan basıncınızı dengelemeye yardımcı olması ve bağışıklık sisteminizi güçlendiren pek çok bileşik içermesi bakımından da önemlidir. Ayrıca en önemli bitkisel protein kaynaklarından biridir. Mantarı çiğ olarak salatalarınızda tüketebileceğiniz gibi makarna, sebze yemekleri ve pizzaya ekleyerek de hem sağlıklı hem lezzetli alternatifler yaratabilirsiniz.
Kırmızı cazibe domates: Son yıllarda domatesin sağlığa yararları daha çok önem kazanmaya başladı. Çok önemli bir antioksidan olan “likopen” içeriği ile prostat, göğüs ve mide kanserlerindeki tümör gelişimini engellediği; kötü kolesterol (LDL) düzeylerini düşürmeye yardımcı olduğu belirtilmektedir. Özellikle pişmiş domateste bol miktarda likopen bulunmaktadır. C vitamini, beta-karoten, K vitamini, folik asit, potasyum ve biyotin gibi pek çok vitamin ve minerali içeren domates; Çin tıbbında da iştahı düzenleme, hazımsızlık, kabızlık, karaciğeri toksinlerden arındırma gibi pek çok rahatsızlığın tedavisine yardımcı olarak kullanılmaktadır. Domatesin büyülü cazibesine siz de kapılın…