Web Sayfası Privacy PolicyCookie PolicyTerms and Conditions

Tüp Bebek Tedavisinde Başarı

07.10.2015
5.156
Tüp Bebek Tedavisinde Başarı

Gelişen teknoloji sayesinde tüp bebek tedavisindeki başarı oranı her geçen gün artmaktadır. Yakın bir geçmişe kadar yüzde 30-40’larda olan oran bugün yüzde 60’lara varmıştır.

Prof. Dr. Bülent Tıraş

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

Tüp bebek tedavisinde başarı yaşa bağlı olarak değişir. 30-40 yaş arası hasta grubu tedavide daha şanslıdır. Tedavinin ardından yapılan kan testi, göğüslerde hassasiyet, mide bulantısı, ruh hali değişiklikleri hamileliğin belirtileri arasındadır.

Çocuk sahibi olmakta sorun yaşayan çiftler için tüp bebek tedavisi zorlu , uzun ve stresli bir süreçtir. Günümüzde tüp bebek tedavisinin başarı oranı teknolojik gelişmeler ile birlikte yaşa ve deneme sayısına göre artmaktadır. 30 yaşın altındaki hastalar için yüzde 60 olan oran, 40’lı yaşlarda yüzde 15’e kadar düşer. Deneme sayısı artıkça başarı oranı yüzde 80 hatta daha yüksek olabilir. Tüp bebek tedavisinin gerçekleştirilmesinin ardından ortaya çıkan hamilelik belirtileri ise söz konusu tedavinin başarı sağlayıp sağlamadığını gösterir.

Tüp bebek tedavisi gören ve sonucu merakla bekleyen çiftler için hamilelik belirtilerini sekiz maddede açıklanabilir.

1) Tüp bebek sonrası belirtiler nelerdir?

Genellikle tüp bebek tedavisi yapıldıktan sonra anne adayına bir kan testi yapılmaktadır. Bu testin sonucunun pozitif olması beklenmektedir. Beklenen adet döneminde gecikme yaşanması veya yaşanmamış olması, bu noktada çok ta önemli sayılmaz. Tüp bebek meydana gelmesinde, embriyonun meydana getirilmesi ve embriyo transferi yapıldıktan yaklaşık 12 gün sonra, kan testi yapılabilecektir. Yapılan bu testin ardından, anne adayının hamile olup olmadığı, rahat bir şekilde anlaşılacaktır.

2 ) Belirtilerde görülen ilk aşama

Yapılan kan testinde sonuç pozitif çıksa bile, olması gereken değer 1 veya 2 gün sonra azalabilir.  Bu gibi durumlar daha çok biyokimyasal hamilelik şeklinde tabir edilmektedir. Hamilelik belirtilerinin değerlendirilmesi yapıldığı zaman ilk olarak göğüslerde hassasiyet ortaya çıkar. Daha sonrasında göğüste bulunan damarlarda göz ile fark edilebilecek bir belirginleşme meydana gelmektedir. Bunu fark etmeniz, giyinme veya soyunma esnasında göğüslerinizde meydana gelen hassasiyet şeklinde kendini belli edecektir. Tüp bebek tedavisinin başarılı olduğunu belli eden başka bir belirti ise vajinada meydana gelen fazla akıntılardır. Bunun dışında aynı zamanda nedeni bilinmeyen ve belirli aralıklar ile devam eden halsizlik hissi ve baş ağrısı da hamilelik belirtilerinin içerisinde yer almaktadır.

3 ) Bulantı ve kusma

Bütün bu tedavilerin yanı sıra tüp bebek tedavisi yaptıran kadınlarda, mide bulantısı ve kusma gibi problemlerde özellikle sabah vakitlerinde belirginleşen belirtilerin arasında yer alır. Aynı zamanda sabah değil hamileliğin ilerleyen dönemlerinde de meydana gelen kusma durumu ile karşılaşılabilir. Hamilelik döneminin ilk haftaları, anne adaylarının en fazla kustukları dönemdir. Hamilelik belirtilerinin arasında aynı zamanda rahmin iç bölgesinde adet sancısını andıran ağrıların da bulunmasıdır. Böyle bir durum da hamilelik belirtisi olarak kabul edilmektedir. Yüz bölgesinde meydana gelen lekeler ve akneler de, aynı şekilde hamilelik belirtisidir. Kasıklarda ortaya çıkan ağrıların da tüp bebek tedavisinde hamilelik belirtisi olarak nitelendirilmesi söz konusudur. Çok fazla sayıda ki anne adayı idrara çıkmadan önce kasıklarında ağrı hissetmektedir. Çok sık aralıklar ile idrara çıkma ihtiyacı da anne adaylarının hissettiği duygulardandır. İdrar yapma esnasında acı yaşanması durumu da söz konusu olan belirtilerin arasında yer alabilir.

4 ) Diğer hamilelik belirtileri nelerdir?

Tüp bebek tedavisi uygulaması yaptıran kadınların aynı zamanda ruh hallerinde de değişiklikler gözlenebilmektedir. Yerli yersiz bir anda ağlamaya başlayan kadınlar aynı zamanda çok kolay bir şekilde sinirlenebilir. Bütün bu durumlar ve ruh halinde meydana gelen ani değişiklikler tedavi olan adayların, hamilelik belirtilerini taşıdığını göstermektedir. Tüp bebek tedavilerinin ardından bazı kadın gruplarında, kabızlık görülebilmektedir. Beslenme alışkanlıklarının değişmesi ve kullanılan çok fazla sayıda ki ilaçların, kadınların kabızlık yaşamasına sebebiyet vermektedir. Hamilelik dönemi içerisinde aynı zamanda progesteron hormonunun seviyelerinde artış görülür. Bu düz kas sistemi üzerinde rahatlatıcı bir etki gösteren hormondur. Bu sebepten dolayı da tüp bebek tedavisi esnasında söz konusu olan bu hormon, idrar yollarında, safra kesesinde ve bağırsaklarda rahatlatma etkisi sağlamaktadır.

5 ) İlk 3 ay çok önemli

Tüp bebek yöntemi ile hamile olmayı başaran anne adaylarının, çoğul hamilelik, düşük doğum ağırlıklı bebek doğurma ve erken doğum bakımından tehlike içerisinde bulundukları belirtilmiştir. Bu yönden, tedavinin gerçekleşmesinin ardından hamile olan anne adaylarının, her hamilelik döneminde riskli olarak kabul edilen ilk 3 aylık dönemleri çok daha önemlidir. Tüp bebek tedavisinin ardından hızlı, ani ve yukarı doğru uzanma şeklinde ki hareketlerden, ağır eşyalar kaldırmaktan olabildiğince uzak durarak, doktoru tarafından tavsiye edilen ilaçları düzenli bir şekilde kullanıp, bu sıkıntılı dönemi atlatmalıdır. Bu 3 aylık dönemin sonrasında doktoru tarafından sakıncalı bulunmaması halinde, günlük aktivitelerine kaldığı yerden devam edebilir.

6 ) Dengeli beslenme

Tüp bebek tedavisinin uygulamalarına başlanması esnasında, doktor hastaların geçmişine ve sağlık durumlarına bakıp, gerekli değerlendirmeyi yaptıktan sonra, kişiye özel beslenme programı hazırlar. Bu beslenme programına uyulması halinde, hem hamileliğin oluşması, hem de hamileliğin sağlıklı bir şekilde seyir etmesi açısından oldukça önemlidir. Hamilelik dönemi içerisinde kalsiyum, protein, mineral ve omega 3 bakımından zengin sayılan besinlerin  (balık, süt, yoğurt gibi ) alınması, beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmeğin yenmesi, kafeinli içeceklerden uzak durulması önerilmektedir.

7 ) Alkol ve sigara yasağı

Tedaviye başlanmadan önce sigara ve alkolün bırakılması, tedavinin başarılı bir şekilde sonlanması açısından oldukça önemlidir. Aynı zamanda tedavi ile hamile kalınmasının ardından aynı şekilde bu ürünlerin kullanılmaması hatta bu tür ortamlarda bulunulmaması da gerekmektedir. Hamilelik dönemi içerisinde kullanılmaya devam edilmesi halinde hamilelik sürecinde olumsuz olarak etki ederek, bebeğin düşmesine dahi sebep olmaktadır.

8 ) Su tüketiminin önemi

Hamile olma ve hamilelik dönemi sürecinde oldukça önemlidir. Normal sıcaklık değerlerinde gün içerisinde 2 ile 3 lt arasında su tüketilmesi gerekmektedir. Havanın çok sıcak olması halinde bu oran biraz daha arttırılmalıdır. Su haricinde alınan sıvılar, vücudun su ihtiyacını tam anlamı ile karşılamayacağından dolayı daha çok su içmeye özen gösterin.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.