Bayramda Sağlığınızdan Olmayın

Bayramda Sağlığınızdan Olmayın

Dört günlük bayramda aşırı yemek yemek, şeker, çikolata, ağır hamur işleri ve diğer tatlıları aşırı tüketmek mide, kalp ve barsak sisteminde çeşitli rahatsızlıklara ve kilo alımına yol açabilir.

Dyt. Seçil Kenar

Bayramda sağlığınızdan olmamak için kırmızı et tüketimi miktar ve sıklığı artmaktadır. Doğru beslenme ilkeleri arasında yeterli miktarda protein tüketimi önemlidir.

Etlerin yağda kavrulması ve kızartılması besin öğesi kayıplarının artmasına, fazla miktarda yağ tüketilmesine ve ileride sağlık sorunlarının oluşmasına yol açar. Sağlığınız için eti buğulama, ızgara, haşlama şeklinde pişirin..

Proteinleri hayvansal ve bitkisel kaynaklı proteinler olmak üzere ikiye ayırıyoruz. Gün içinde toplam tüketilmesi gereken protein miktarı kişinin ağırlığı, fiziksel aktivitesi ve sağlık durumuna göre değişir. Hayvansal kaynaklı proteinlerin büyük bir kısmını etler oluşturur. Fakat hayvansal kaynaklı proteinlerin doymuş yağ ve kolesterol içerikleri fazla olduğundan tüketim miktarlarına dikkat edilmesi gereklidir.

Bireye göre tüketim miktarı değişmekle beraber günde 100-150 g tavuğun göğüs eti, hindi, yağsız dana eti, balık gibi etlerin tüketilmesi uygundur. Ayrıca etin tüketim miktar ve çeşidi kadar pişirme ve saklama koşulları da önemlidir. Yanlış uygulanan pişirme ve saklama yöntemleri sonucunda etlerde protein, vitamin ve mineral kayıpları oluşmaktadır.

Etlerin yağda kavrulması ve kızartılması besin öğesi kayıplarının artmasına, fazla miktarda yağ tüketilmesine ve ileride sağlık sorunlarının oluşmasına yol açabilir. Buna bağlı olarak etlerin buğulama, ızgara, haşlama şeklinde pişirilip tüketilmesi sağlık açısından daha yararlı olacaktır. Bunların yanında dikkat edilmesi gereken diğer bir konu da taze kesilen etlerin hemen tüketilmemesidir. Taze kesilmiş etin sindirimi çok zordur, hazımsızlık yapabilir ve sert olmasından dolayı pişirilmesi zordur. Dolayısıyla buzdolabında 1-2 gün bekletilmiş etin tüketilmesi önerilmektedir.

SAKLAMA KOŞULLARINA DİKKAT EDİN
Etlerin hepsi hemen tüketilemeyeceğinden saklama koşullarına mutlaka dikkat edilmelidir. Doğru saklama yöntemlerinin kullanılması sayesinde hem besin öğelerinin kayıpları en aza indirilmiş, hem de mikroorganizmaların çoğalması engellenmiş olur. Buzdolabında 0-2 santigrat derecede 3-5 gün, derin dondurucuda ise -18 santigrat derecede 3 ay saklanabilmektedirler.

• Bayram boyunca artacak olan et tüketimiyle birlikte sebze tüketimini de artırın.
• İkram amaçlı sunulan hamurlu ağır tatlılar ve çikolatalar yerine, sütlü ve meyveli tatlıları tüketmek ve porsiyon miktarlarını az tutmak daha sağlıklı bir seçimdir.
• Bayram ziyaretleri sırasında artan çay ve kahve tüketimi aşırı miktarlarda olduğunda uykusuzluk, kalp ritim bozuklukları, mide problemlerine sebep olduğu için tüketim miktarlarına dikkat edilmelidir.
• Günde 2-2.5 lt. su tüketilmesi gerekir.
• Sabah mutlaka güne kahvaltı edilerek başlanmalı, kahvaltı hafif ve her grup besin öğesini içerir nitelikte olmalıdır.
• Kurbanlık hayvanların iç organlarının(sakatat) kolesterol ve yağ miktarları fazla olduğunda tüketilmesi önerilmemektedir.
• Etlerin çok yağlı kısımları tüketilmemeli, hayvanın iç yağları yemeklere lezzet vermek amacıyla kullanılmamalıdır.
• Etler kavurma ve kızartma yerine buğulama, haşlama, ızgara yöntemleri kullanılarak pişirilmelidir.
• Diyabet hastaları, kalp ve damar hastaları, mide rahatsızlığı olanlar, hipertansiyon hastaları gibi belli bir beslenme düzeniyle takip edilen kişilerin, diyetlerini bozmamaları gerekmektedir.
• Sağlıklı yaşamın en temel kurallarından biri olan fiziksel aktivitenin artırılmasına bayram boyunca da dikkat edilmeli, tempolu günlük yürüyüşlere devam edilmelidir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.